10 Betoverende dorpen nabij de stad Córdoba
25 februari 2019 

10 Betoverende dorpen nabij de stad Córdoba

Córdoba kan je in één woord samenvatten… betoverend ! Aan de rand van talrijke natuurparken rondom de stad Córdoba zijn talrijke prachtige witte dorpen met elkaar verbonden. Ze hebben allemaal een schat aan monumenten uit het verre Moorse verleden van Andalusië. Graag wil ik hier enkele van deze betoverende witte dorpen aan je voorstellen die één voor één de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen tijdens je vakantie in de provincie Córdoba.

 

In Zuheros kan je de smaakpapillen verwennen met de beroemde geitenkaas die hier op een ambachtelijke manier wordt gemaakt. Maak zeker ook een wandeling door de smalle straatjes en steegjes in dit dorpje dat gelegen is op een heuvel.Een voorbeeld van zijn enorme geschiedenis is de “Cueva de los Murciélagos”, een archeologische vindplaats van groot belang en schoonheid.Het “castillo de Zuheros” is een kasteel dat een spectaculaire ligging heeft op een indrukwekkende klif. Blijkbaar werd het gebouwd op de oude moskee van het dorp.

 

Aan de voet van vruchtbare vlaktes en beschut door de bergen van de Sierras Subbéticas, ligt dit dorpje in barok stijl. Een verplichte halte op de kalifaat route die Andalusië doorkruist van Córdoba naar Granada.De uitzonderlijke omgeving van Priego werd zeker gewaardeerd door Iberiërs en Romeinen, getuige hiervan zijn de talrijke Romeinse overblijfselen.De gastronomie van dit Cordobese dorpje bevat heerlijke olijfolie met een eigen oorsprongsbenaming. Ook de “turrolate” is een gastronomische zoete lekkernij gebaseerd op turron en chocolade. Liefhebbers van zoete lekkernijen moeten dit zeker eens proberen.

De oorsprong van de naam van dit dorp komt van een locale dichter uit de 10e eeuw“Al-Cabri”, dit zou ons terug brengen naar de Arabische erfenis van de stad. Toen de Moren in Andalusië aan de macht kwamen, werd Cabra de hoofdstad van de provincie en werd het dorp een belanrijk centrum voor de productie van olijfolie.Het dorp ademt de geur van bloemen en olijfolie uit en aan middeleeuwse tegels is er zeker geen gebrek.

Iznajar is misschien wel het mooiste dorpje van Andalusië, althans als je het bekijkt van op afstand. Gelegen op een rots dat uitkijkt op het grootste stuwmeer van Andalusië. Het stuwmeer is omgeven door heuvels bezaaid met onnoemelijk veel olijfboomgaarden. Helemaal bovenaan het dorp pronkt het Arabisch kasteel “el Castillo de Hisn Ashar”. Men kan het meer helemaal rond rijden met de wagen of bevaren met een kano.

Dit dorp ligt ten zuiden van de stad Córdoba en is omgeven door het groen van olijfbomen en het wit van zijn huizen. Het is een belangrijk erfgoed van archeologie en cultuur. Zo heb je de Romeinse villa “ El Ruedo” en de Ibérische nederzetting “ Cerro de la Cruz”.Verfrissing kan je zoeken aan de bron “Salto del Caballo”.

Deze stad ligt ten zuiden van de stad Córdoba op een gemiddelde hoogte van 372 meter boven de zeespiegel, in de regio van de “Campina Sur Cordobesa”.Montilla is bekend om zijn Pedro Ximinez druiven. Hier worden de Pedro Ximinez wijnen geproduceerd die de oorsprongbenaming D.O. Montilla-Moriles hebben.Montilla heeft ook een uitgebreid historisch erfgoed zoals het oude kasteel, klooster, het “ Casa de las Aguas”en het “Casa del Inca Garcilaso de la Vega”.

Deze gemeente behoort tot de regio Alto Guadiato in het noordwesten van de provincie Córdoba. De omgeving bestaat vooral uit weilanden met talrijke grote en oude eikenbomen. Dit landschap heeft een grote aantrekkingskracht omdat het een typisch Andalusisch landschap is.De moeite om te bezoeken is de “Ermita de Nuestro Padre Jesús Nazareno”, en het “Convento de los Padres Franciscanos”,

8. Hornachuelos

Trots ligt dit prachtige dorp tussen de ravijnen en heuvels van de adembenemende Sierra Morena. Al wandelend door het oude centrum kom je in de sfeer van het Arabische verleden. De belangrijkste troef van dit dorp en de omgeving is de overvloed aan prachtige natuur, rivieren, bossen en bergen. Uitstekend om te wandelen, paardrijden, jagen, watersporten en fietsen.

Deze stad ligt in de regio van de Guadalquivir Vallei op 21 km van de stad Córdoba. Het monument dat je in dit dorp zeker moet bezoeken is het moslimfort uit het jaar 760.Het  “Castillo de Almodovar del Río” dateert uit de Romeinse tijd maar werd gebouwd door de Arabieren. In het jaar 1240, tijdens het bewind van Ferdinand III , ging het over in christelijke handen.

Belacázar is een dorp gelegen in het noordwersten van de regio Los Pedroches. Deze streek is ook bekend van zijn lekkere Ibérico de Bellota ham. De gemeente ligt op een plateau van de Cordillera Marianica. In het zuiden vinden we de heuvel van Atalaya, in het westen de heuvel van de Alcantarilla en de Portachuelo. Dit dorp heeft een belangrijk monumentale rijkdom, waardoor het één van de belangrijkste monumentale dorpen is in de Sierra de Córdoba.Hoogtepunten zijn het kasteel van “Sotomayor Zúñiga en Madroñiz” en het klooster “Santa Clara de la Columna”.

Over de schrijver
Ik ben Dirk Tibax afkomstig uit Antwerpen (BE) en woon sinds geruime tijd in Viñuela (Málaga). Samen met mijn echtgenote Karine zijn wij echte Andalusië liefhebbers en kenners. Zo halen wij de beste regionale delicatessen uit Andalusië naar België en Nederland via onze webwinkel www.shopandalucia.nl Typische Spaanse recepten delen we dan weer op onze site www.genietandalusie.nl En wil je graag logeren in Andalusië in de best mogelijke omstandigheden, dan verhuren wij op onze site www.andaluciadreams.nl exclusieve vakantiehuizen met een uniek uitzicht op het landschap.
Reactie plaatsen