De Sherry Triangle
8 juli 2019 

De Sherry Triangle

De Sherry Triangle… ja ja ik hoor het jullie al zeggen:  sherry?..dat is toch dat zoete drankje dat mijn oma vroeger dronk.

Maar klopt dat oubollige imago nog steeds en is sherry altijd zoet? Waar komt het eigenlijk vandaan

en zijn er bodega’s waar je kunt proeven en tevens een rondleiding kunt krijgen?

sherry triangle Cadiz

Sherry Triangle in Andalusië

De Sherry Triangle is een gebied in de provincie Cádiz in het zuidwesten van Spanje. Het staat bekend om de productie van Sherry, een soort versterkte wijn.

De steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María liggen op de hoekpunten van de driehoek

en zijn de bepalende plaatsen voor wat betreft de productie en verkoop van sherry. De droge sherry is een versterkte wijn die gemaakt wordt

volgens het Solera systeem en de Palomino druif is daarvoor de basis. Het Solera systeem is een techniek waarbij men verschillende jaargangen

blend in eikenhouten vaten, de oudste wijn blijft onderin het vat en de jongste wijn wordt toegevoegd totdat de vaten voor maximaal 75% gevuld zijn.

Gevolg is dat er door het zeeklimaat gist ontstaat, dit wordt ook wel flor genoemd.

Hierdoor wordt de wijn afgesloten van zuurstof en ontstaat uiteindelijk een droge ziltige Sherry zoals de Fino en Manzanilla.

solera systeem sherry triangle

De soorten sherry in het Sherry Triangle gebied

Tijdens een rondleiding in een bodega kun je hierover een uitstekende uitleg krijgen en zul je ook gaan begrijpen hoe de smaakverschillen ontstaan.

Sherry is trouwens de Engelse verbastering van Jerez. Van Vinos de Jerez, oftewel de wijnen van Jerez de la Frontera.

Alleen de wijn die gerijpt heeft in een van de drie bovengenoemde plaatsen mag sherry genoemd worden.

Leuk hoor al die informatie, maar ik wil nu weleens iets proeven, welke keuzes zijn er en waar kan ik dan terecht?
Ten eerste is het goed om te weten dat er droge en zoete sherry bestaat.
De droge soorten zijn in smaakvolgorde van licht naar vol:

  • Fino
  • Manzanilla
  • Amontillado
  • Palo Cortado
  • Oloroso

De zoete soorten zijn in Nederland en België wellicht bekender onder de namen:

  • PX Pedro Ximinez
  • Moscatel

En dan heb je nog diverse blends zoals

  • Cream
  • Pale
  • Medium

 

tabanco - sherry triangle

Rondleiding en proeven in de Sherry Triangle

Sommige bodega’s zoals Sandeman, Osborne en Tio Pepe zijn erg bekend. Uiteraard kun je hier terecht voor een rondleiding en proeverij

maar wellicht is het leuker om de wat kleinere bodega’s te bezoeken. Zo zijn wij erg gecharmeerd van de smaken van Gutierrez Colosia

in El Puerto de Santa Maria. Je kunt hier ook direct van het vat diverse soorten kopen.
Bodega Tradicion in Jerez de la Frontera is schitterend en heeft zich gespecialiseerd in de exclusievere en oudere soorten.
Bodega Barbadillo in Sanlúcar de Barrameda is uitstekend geschikt om de typische ziltige Manzanilla te proeven.

In de kustplaats Sanlúcar de Barrameda is het vaak koeler dan wanneer je meer richting Jerez de la Frontera gaat (binnenland).

Door de lagere temperatuur is de flor/gistlaag beter houdbaar. Kenmerkend hier aan de kust is de hoge luchtvochtigheid

en de wat meer ziltige smaak van de sherry. Dit komt door de invloed van de zee die op een paar honderd meter afstand ligt.

Ben je op reis in Andalusie en ben je liefhebber van goed eten met een mooi glas, bezoek dan eens de Sherry Triangle

en je zult ervaren dat sherry helemaal niet oubollig is in Spanje.

Stap eens een Tabanco binnen en doe mee met de Spanjaarden! Drink een Fino en combineer dat met wat tonijn uit Barbate.

Buen provecho!

sherry triangle Cadiz

Over de schrijver
Mijn naam is Frank Mostert en ben in het dagelijks leven werkzaam in een commerciële rol voor een administratiekantoor met vestigingen in meerdere landen. Al vanaf mijn 5e jaar kom ik met regelmaat in Spanje en heb in eerste instantie vooral de Costa’s bezocht. Een jaar of 20 geleden bezocht ik Andalusië voor het eerst en dat gebied bleef trekken. Ik kwam via een oud klasgenoot in aanraking met het gebied rondom Guaro en Monda en was direct verkocht. Sindsdien staat Andalusië ieder jaar meerdere keren in de planning, soms een paar dagen, soms een paar weken en een enkele keer een paar maanden. Mijn naam is Frank Mostert Geboren in 1967 Getrouwd met Marina Woonachtig in Nederland maar volgens vrienden inmiddels een halve Spanjaard Liefhebber van Ribera en Rueda wijnen, jamon, fuet en goede olijfolie. Favoriete periode in Spanje is Pasen vanwege de processies Sevilla is de ideale stad voor een citytrip en Malaga voor de liefhebber van strand, haven, stad en Picasso Een venta en een tapeando moet je een keer beleven Motto voor een kennismaking met Andalusië is dat je het beleeft zoals een Spanjaard dat doet, neem de tijd en geniet.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down