Een roadtrip naar Andalusië
25 april 2019 

Een roadtrip naar Andalusië

Andalusië, veel toeristen trekken jaarlijks naar de Spaanse Costa’s en ook wij zijn uiteraard bekend met de bekende kustplaatsen.

Er is echter zoveel meer te zien en te doen in Spanje.Een roadtrip dat leek ons de ideale manier om het andere Spanje te ontdekken.

Wat begon als een fantasie tijdens een hardlooprondje kreeg steeds meer vorm.

Het werd vervolgens uitgewerkt tot een serieus plan dat in 2018 zijn beslag moest gaan krijgen.

Reizen naar Andalusië, hoe pak je dat aan ?

Hoe pak je dat aan? Wat moet je allemaal regelen? 

In eerste instantie maar eens kijken welke route we willen volgen en in hoeveel tijd. Vervolgens is het dan tijd om het met de werkgever te gaan bespreken. Er waren dus nog enkele roadblocks te nemen voor de roadtrip kon beginnen.

Spanje is een groot land met een aantal grote trekpleisters zoals de Ramblas en Sagrada Familia in Barcelona,  de musea van Madrid, het Alhambra in Granada. Die zaken kennen de meeste mensen wel. Wij gingen op zoek naar het andere Spanje via San Sebastian, Salamanca, Caceres naar het door ons zo geliefde Andalusië.

Vervolgens dan terug naar Nederland via Toledo, Tordesillas en Figueres.

 

Pasen in Sevilla

We trekken er uiteindelijk 4 maanden op uit en besluiten om het grootste deel te verblijven in Andalusië. De auto is nagekeken, de kofferbak slim ingepakt, het onbetaald verlof geregeld en de route is in hoofdlijnen gereed. Tijd om te vertrekken richting stop 1 in San Sebastian in het prachtige Baskenland.

Een gebied om naar terug te gaan dat weten we direct maar voor nu moeten we door naar het zuiden. Aangezien we binnen een week in Sevilla moeten zijn en het in maart onderweg in Salamanca en Extremadura nogal fris was.

We hebben er bewust voor gekozen om met Pasen in ieder geval al in Andalusië te zijn, we beginnen met Palmzondag in Conil de la Frontera en maken daar de eerste processies mee. Het is een intens schouwspel en prachtig om mee te maken in de kleinere dorpjes.

De dagen voor de eerste processies waren we in de heerlijke stad Sevilla waar de voorbereiding voor Pasen in volle gang was. Sevilla is prachtig, sfeervol en in maart is het er al aangenaam toeven. De kathedraal, het Plaza España, het Real Alcázar en ga zo maar door, allemaal prachtig om te zien.

Voeg daar dan de talloze bars en tapaszaakjes aan toe en je hebt een perfecte cocktail voor een citytrip.

 

Jerez de La Frontera – De Sherry Driehoek

In het westelijk deel van Andalusië ligt de sherry driehoek waar we de nodige bodega’s bezoeken en alle soorten sherry proeven. In de typische tabanco’s drinken we een droge sherry met tonijn uit Barbate.

Jerez de la Frontera is tevens ook bekend voor zijn prachtige paarden en het racecircuit. Cadiz is dan weer een aangename stad waar je enerzijds de kust hebt, de zout bassins en anderzijds de cruiseboten en een mooi historisch centrum.

Maar wat trekt ons nu toch zo aan Andalusië? Is het de natuur, de kust, de taal, het eten of het is een combinatie van deze factoren?

Nadat we onze intrek hebben genomen in Alhaurin El Grande voor de komende 2 maanden realiseren we ons waarom. Het is wellicht de mix van de prachtige omgeving in de regio Monda, Guaro, Coin, Alhaurin maar tevens ook de compleet andere beleving op zo’n 30 km uit de kust.

Je kunt hiervandaan in een half uurtje naar Malaga en de kust, in minder dan 2 uur ben je in Cordoba of Granada en de dorpjes Alora en Ardales landinwaarts zijn erg makkelijk aan te rijden. El Torcal en de Caminito del Rey als dagtocht met een picknick bij El Chorro, het kan allemaal.

We beleven Pasen en Dia de la Cruz en raken inmiddels al wat ingeburgerd en durven steeds meer Spaans te spreken, al moet ik toegeven dat ik vooral in de tegenwoordige tijd praat. We wandelen, zoals veel Spanjaarden doen, inmiddels iedere dag en hebben al enkele mooie routes en plekjes gevonden. Refugio Juanar bij Ojen is onze favoriet, bij helder weer kijk je enorm ver weg en met een beetje geluk kom je tijdens je wandeling steenbokken tegen.

Andalusië, een roadtrip van bijna 15000 km

We rijden uiteindelijk in 16 weken bijna 15.000 km omdat er simpelweg zoveel te zien is. Vanuit Alhaurin gaan we door naar Viñuela in de Axarquia streek aan de oostkant van Malaga. Daar trekken we regelmatig de bergen in en op 1000 meter hoogte kijken we rond bij de artisjokken telers. We rijden door naar het gezellige Alhama de Granada en later naar de Sierra Nevada. 

De streek is zo divers, de mensen zijn vriendelijk en soms onverstaanbaar en het tempo van leven, tsja dat is toch allemaal wel erg fijn.

Na 16 weken keren we terug in Nederland en na het afkicken van de tapas, Ribera del Duero en Rueda wijnen wacht het reguliere leven weer.  Maar niet voordat we elkaar beloven om de roadtrip een terugkerend fenomeen te laten worden.

We kunnen het iedereen aanraden, Andalusië is prachtig en er is zoveel meer dan alleen maar kust.

Over de schrijver
Mijn naam is Frank Mostert en ben in het dagelijks leven werkzaam in een commerciële rol voor een administratiekantoor met vestigingen in meerdere landen. Al vanaf mijn 5e jaar kom ik met regelmaat in Spanje en heb in eerste instantie vooral de Costa’s bezocht. Een jaar of 20 geleden bezocht ik Andalusië voor het eerst en dat gebied bleef trekken. Ik kwam via een oud klasgenoot in aanraking met het gebied rondom Guaro en Monda en was direct verkocht. Sindsdien staat Andalusië ieder jaar meerdere keren in de planning, soms een paar dagen, soms een paar weken en een enkele keer een paar maanden. Mijn naam is Frank Mostert Geboren in 1967 Getrouwd met Marina Woonachtig in Nederland maar volgens vrienden inmiddels een halve Spanjaard Liefhebber van Ribera en Rueda wijnen, jamon, fuet en goede olijfolie. Favoriete periode in Spanje is Pasen vanwege de processies Sevilla is de ideale stad voor een citytrip en Malaga voor de liefhebber van strand, haven, stad en Picasso Een venta en een tapeando moet je een keer beleven Motto voor een kennismaking met Andalusië is dat je het beleeft zoals een Spanjaard dat doet, neem de tijd en geniet.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down