La Axarquia in de provincie Málaga

Je vakantie in Malaga of omstreken? Kies voor Axarquia 

Malaga is vrij bekend, maar wie van rust en stilte en authentieke plekjes houdt, is Axarquia hét paradijs! Axarquia ligt ten Oosten van Malaga-stad en dus in het Zuid-Oosten van de provincie Malaga. Het is een streek die ten zuiden grenst aan de zee en die in de drie andere windstreken door bergketens (sierra’s) is omringd. Axarquia kent hierdoor een bijzonder klimaat: droog met hete temperaturen in de zomer, zeer mild in de winter. Door de bergen in het Noorden raakt de koude wind van de Sierra Nevada niet tot in deze streek. Je ondervindt er vooral de warme zuidenwind vanuit Afrika. Axarquia is een veelzijdige streek met zee, bergen en mooie vergezichten en pittoreske dorpjes in het binnenland. Als je er eenmaal geweest bent, laat het je nooit meer los.

 

De zee of de witte dorpjes?

Als je voor de zee kiest, vind je in Axarquia zeker je gading. Badplaatsen zoals Nerja, Torre del Mar, Torrox of Rincón de la Victoria zijn zeker de moeite waard en zijn veel rustiger dan de welbekende Torremolinos of Marbella. Hier en daar vind je prachtige kliffen en verborgen strandjes. Als je een paar kilometer het binnenland in trekt, vind je onmiddellijk wat ze noemen ‘España rural’: het Spanje op de buiten. Je ziet de witte dorpjes van ver schitteren op de heuvels en bergen. Als je je neus achterna gaat of als je één van de uitgestippelde routes volgt, kom je heerlijke dorpjes tegen. Het leven kabbelt er rustig voort, heel veel toerisme moet je er niet verwachten. Je vindt er nog het echte Spaanse leven. Laat je onderdompelen en zet vooral al je zintuigen open.

Bezienswaardigheden in Axarquia

Het is een onbegonnen werk om alle bezienswaardigheden in deze prachtige streek op te sommen. We willen er hier enkele in de kijker plaatsen, maar we geven je de raad om toch ook zelf op ontdekking te gaan. Heel wat mooie plekjes staan niet in toeristengidsen vermeld en zijn toch zeker het ontdekken waard.

Hou bij al je activiteiten rekening met de ‘siësta’. Zeker als je buiten de toeristische plaatsen bent, wordt deze namiddag-onderbreking strikt gevolgd. Musea, kerken, winkels en restaurants zijn dan dicht. Voor een drankje en een hapje (tapa) kun je altijd terecht in café’s. Zij blijven open tijdens de siësta.

 

  • Nerja: Nabij Nerja kun je prachtige druipsteengrotten met dolomiet bezoeken. Het gangenstelsel is maar liefst vijf kilometer lang en er zijn verbazingwekkende wandtekeningen te bewonderen. Nerja zelf is een leuk stadje om een namiddag in door te brengen. Ga op de uitkijk op de ‘Balcon de Europa’. Hier heb je prachtig uitzicht over de bergen en de zee.

  • Competa is een lieflijk dorpje dat tegen de berghelling is aangeplakt. Het heeft een mooie kerk en het is bekend om zijn heerlijke muscat-wijn. Je vindt hier dan ook een wijnmuseum.

  • Algarrobo ligt gedeeltelijk aan de kust en gedeeltelijk in het binnenland. In Algarrobo vind je zowel Moorse als Romeinse invloeden. Het is een oud en pittoresk plaatsje.

 

  • Frigiliana wordt het mooiste witte dorpje genoemd. Het is inderdaad heel prachtig met Moorse straatjes die versierd zijn met bloemen. Een bezoek aan het archeologisch museum of aan de botanische tuin is een aanrader. In Frigiliana vind je ook een fabriek van rietsuiker-honing, een specialiteit van dit dorp. Dappere wandelaars kunnen de nabijgelegen berg ‘El Fuerte’ beklimmen. Het is een stevige wandeling maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht.

  • Velez-Malaga biedt aan de architectuur-liefhebber een prachtige mix van Gotische, Barrok en Mudejar stijl. Mudejar betekent: moslims die na de bevrijding onder Christelijk bewind stonden. Deze stijl is dan ook een mengeling van Katholieke en Moorse invloeden. Ermita’s en kloosters staan hier gewoon vredig naast het Alcazaba (Moors versterkt kasteel).

  • Canillas de Aceituno biedt heel wat Moorse gebouwen en overblijfsels. Zo vind je er bijvoorbeeld een Middeleeuwse Arabische ‘aljibe’: een waterreservoir uit de 16e eeuw.

De invloed van de Moren

Heel Andalusië, en dus ook Axarquia, werd door de Moren bezet tussen ongeveer 700 en 1400 n.Chr. En dit is nog duidelijk te zien aan de Arabische architectuur, huizen met een binnenpleintje (‘patio’) met fonteintje en gedecoreerd met planten, de Moorse tegeltjes (azulejo’s), dorpjes met kronkelende smalle straatjes, de talrijke bronnen (‘fuentes’) en de waterkanalen. In bepaalde dorpjes zul je zelfs nog openbare wasplaatsen (‘lavaderos’) vinden. Sommige ervan worden nog regelmatig gebruikt.
Ook in de Spaanse taal vind je nog heel wat Arabische woorden. Je herkent ze vaak omdat ze beginnen met ‘al-‘: bijvoorbeeld alfombra (betekent: tapijt). En je kent ook wel het Alhambra, alcohol, almanak en een alambic?  In de Andalusische keuken vind je eveneens Moorse invloeden: denk maar aan het gebruik van kaneel en specerijen zoals curcuma.
Waar je ook in Axarquia gaat, de Moren zijn nooit ver weg.

 

Fiesta’s in Axarquia

Met wat geluk beland je in een echt culinair festival. Heel wat dorpen hebben wel ergens iets te vieren of willen hun specialiteit in de kijker zetten. Zo heeft Periana zijn feest van de olijven (maart), Riogordo het feest van de slakken (mei), Alfarnatejo het feest van de gazpacho of koude tomatensoep (augustus), Competa zijn ‘noche de vino’ (augustus), Almachar zijn feest van de ajoblanco of witte amandel-knoflook soep (augustus), Alcaucin zijn kastanjefeesten (oktober) en Torrox zijn fiësta de migas, een traditioneel gerecht op basis van oud brood (december).

Dit is slechts een kleine greep uit de oneindig veel feestjes die in het teken van eten staan. Het beste wat je kunt doen bij je aankomst in Axarquia is naar een toeristenbureau gaan en de activiteiten opvragen. Of je vraagt aan een locale inwoner wat er zoal te doen is. Hij of zij zal jou met veel enthousiasme vertellen wat er te beleven valt.
Naast feesten waar het om eten draait, houden de Spanjaarden ook van hun Katholieke feesten. Het feest ‘Cristianos y Moros’ (rond april) is een herdenking aan de herovering van Spanje door de Christenen in de 14e Eeuw. Dit zijn spectaculaire optochten met prachtige klederdrachten. Feesten zoals Kerstmis en Pasen worden in Andalusië volop gevierd. Hét hoogtepunt in Spanje is de Samana Santa: de week die vooraf gaat aan Pasen. Je vindt er processies met heiligenbeelden, die begeleid worden door fanfares, boetelingen met puntige kappen en ‘mujeres de mantila’ (een soort ‘treurvrouwen’ in het zwart gekleed met kanten sluiers). De sfeer gaat van sereen tot uitbundig, maar de indrukken die je bij deze feesten opdoet, vergeet je nooit meer.

Overnachten en gastronomie in Axarquia

Als je het echte Spanje wilt leren kennen, verblijf je bij voorkeur in een klein familiehotelletje of in een Bed&Breakfast. De eigenaars maken je graag wegwijs in de activiteiten en bezienswaardigheden. Zij kennen de streek door en door en tonen jou plekjes waar de ‘gewone’ toerist niet komt.
Wat het eten betreft: in Axarquia is het niet anders dan elders in Spanje. Spanjaarden zijn echte levensgenieters. Elke streek, elk dorpje of zelfs elk gezin heeft zo zijn eigen specialiteiten. Laat je verleiden door in een echt Spaans restaurant te eten en je te laten verrassen door de chef-kok. Hij presenteert jou recepten van ‘la madre’ (ons moeder) met eenvoudige maar verse en locale ingrediënten. Ook al begrijp je niet altijd wat er op de menu-kaart staat: je krijgt gegarandeerd kwaliteitsvol eten voorgeschoteld. Spanjaarden zijn genieters, en dit willen ze op elk vlak ook graag met je delen.

Over de schrijver
Ik ben Dirk Tibax afkomstig uit Antwerpen (BE) en woon sinds geruime tijd in Viñuela (Málaga). Samen met mijn echtgenote Karine zijn wij echte Andalusië liefhebbers en kenners. Zo halen wij de beste regionale delicatessen uit Andalusië naar België en Nederland via onze webwinkel www.shopandalucia.nl Typische Spaanse recepten delen we dan weer op onze site www.genietandalusie.nl En wil je graag logeren in Andalusië in de best mogelijke omstandigheden, dan verhuren wij op onze site www.andaluciadreams.nl exclusieve vakantiehuizen met een uniek uitzicht op het landschap.
Reactie plaatsen